קניית דירה מקבלן שלב אחרי שלב

מעוניינים לרכוש דירה מקבלן? כמו כל עסקה חשובה, גם כאן יש צורך בבירורים מקדימים, היוועצות מקצועית ועוד. הנה השלבים שיעזרו לכם להחליט על העסקה המשתלמת ביותר.
בדיקת הסביבה הרצויה
בדיקת סביבת המגורים, מבחינת שירותים, תחבורה, נגישות לאזורים מסוימים וכד’, היא הא’-ב’ של בחירת דירה חדשה, בין אם מדובר על דירה מקבלן ובין אם בדירה יד 2. פרויקט מסקרן ודירה קוסמת ככל שתהיה, לא יוכלו לפצות על פקקים בלתי נסבלים בבוקר, חוסר נגישות לבתי ספר איכותיים לילדים או אפילו מחסור בגינות ציבוריות עבור הכלבים. כיום קיימות דרכים שונו שבהן ניתן לברר על איכות השכונה או הרחוב המסוים, בהתאם לסוג המאפיינים שמעניינים אתכם.
מי הקבלן? מי היזם?
לאחר הבירורים הכלליים יותר בסעיף הקודם (וההחלטה על התקציב, החשובה לא פחות), הגיע הזמן לברר על נתוני הפרויקט עצמו וספציפית, על יזם הפרויקט והקבלן המבצע את העבודה. למען הסר ספק, יכול להיות שהיזם והקבלן יהיו אותה ישות בפרויקט מסוים, אולם בד”כ היזם והקבלן יהיו למעשה שתי חברות שונות. בהתאם, לפני קניית דירה מקבלן, יש לברר האם היזם והקבלן בעלי ניסיון בפרויקטים דומים, מה הכיסוי הכלכלי שיש לפרויקט וכד’. בפרט, נסו לגלות מה הביקורות על הפרויקטים הקודמים מבחינת לו”ז, איכות הבניה ועוד.
קיבלתם חוזה או טיוטת חוזה לידיים?
לפני הכל, היעזרו בעו”ד. מומלץ להיעזר בעו”ד לכל אורך שלב הבירורים, אולם אם טרם נעזרתם, זהו השלב שעליו לא כדאי לדלג. הסיבה לכך היא העובדה כי מדובר בעסקה חשובה ויקרה מדי, מכדי לפספס בה פרטים שיכולים להשפיע ישירות על חייכם, מבחינה כלכלית ובכלל. ראשית, שימו לב לעניין הלו”ז המוגדר מראש למסירת הדירה מקבלן, לפיצוי המובטח לכם במידה ולא יעמוד בלו”ז, או לכל הפחות לזמן המותר לקבלן לאחר במסירת הדירה. שימו לב גם לעניין הרישום בטאבו, כלומר עד מתי הקבלן יכול לרשום את הדירה על שמכם.
עניין הראוי לתשומת ליבכם הוא מפרט הדירה – סביר להניח שמפרט הדירה, לא יהיה מובן לכם במאת האחוזים. לכן, הקדישו זמן מיוחד להבנת כל פרט ופרט בו, והשוו בין השרטוט לבין מה שמובטח לכם בפועל. בדקו במיוחד חלקים “רגישים” יחסית בדירה, כמו צנרת, חיפויים, גודל מדויק של חדרים ועוד.
עניין אחר שיש לבדוק, הוא הרכוש המשותף בבניין, למשל הגג או מערכות שונות, כמו מערכת המים. הרכוש המשותף כולל למעשה חלקים בבניין שישפיעו על מחיר המחיה כולו, על תשלומי ועד הבית ועל איכות החיים במידה רבה. לכן, מומלץ לוודא מראש מהו הרכוש המשותף ומה צריך כדי לתחזק אותו כראוי.
ולסיכום – האם אתם מכוסים במקרה של ליקויים?
החוק הישראלי אמנם מגן על הקונה במידה מסוימת, אך לצערנו לא חסרים מקרים בהם קונים רכשו דירות מקבלן, גילוי ליקויים לאחר מסירת הדירה, והתיקונים לא נעשו בזמן, או שנעשו לא כראוי. חשוב להבין – מי בדיוק יתקן את הליקויים בדירה במידה וימצאו? האם מדובר בחברה שניתן לפנות אליה בנוחות תוך כדי תהליך הבניה? ועוד.